Geïnspireerd op de traditionele ossobuco van kalfsschenkel, bereidde hobbykok Klaas Dijkstra voor ons oerhammetjes à la ossobuco (‘pig wings’) met paprika, tomaat, ui en wortel. Klaas koos voor bereiding in de slowcooker.
Ossobuco
Ossobucco is een traditioneel Italiaans gerecht, dat zijn oorsprong vindt in Milaan. Ga je in Italië op vakantie, heb je het vast weleens op de kaart zien staan en mogelijk zelfs geproefd. Het is een smaakvol stoofpotje. De basis is kalfsschenkel, dat samen met een aantal groenten wordt gestoofd. Wikipedia zegt over Ossobuco: “De schenkels worden met onder meer uien, wortel en bleekselderij gestoofd. In het traditionele Milanese recept worden geen tomaten verwerkt. Er zijn ook recepten in omloop met tomaat. Deze recepten met tomaat zouden formeel niet “alla milanese” genoemd moeten worden.”
Oerhammetjes
Klaas liet zich inspireren op de traditionele ossobuco, maar koos voor oerhammetjes als hoofdingrediënt. De oerhammetjes van StoerVlees.com worden gesneden van het Hollandse vleesvarken. We leveren ze per 5 stuks. Het is een heerlijk en betaalbaar stukje vlees om low&slow te bereiden. Het vlees is te herkennen aan de karakteristieke vorm met het bot. Het doet ons denken aan The Flintstones.
Grappig detail: wist je dat oerhammetjes ook wel ‘Pig wings’ worden genoemd? Deze naam komt uit Amerika en was bedacht om het product sexyer te maken. Wat ons betreft helemaal niet nodig. De smaak is al sexy genoeg!
Slowcooker
De oerhammetjes zijn door Klaas gegaard in een slowcooker. De slowcooker is een handig hulpinstrument in de keuken, dat de afgelopen jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het helpt je namelijk om vlees of groenten op een eenvoudige manier te garen. Het meest bekende merk is ‘Crock Pot’, maar er zijn meerdere merken verkrijgbaar. De werking van een slowcooker is eenvoudig. De naam verklapt al dat het eten langzaam wordt gegaard. Afhankelijk van de stand die je gebruikt duurt dat meestal 6 tot 8 uur. Grote voordeel van zo’n langzame bereiding is dat veel voedingsstoffen behouden blijven en de smaak niet verloren gaat.
Ingrediënten (voor 5 personen):
- 5x Oerhammetjes
- 200g wortel in schijfjes
- 200g ui in stukjes (fijngesneden)
- 1 verse tomaat in stukken
- 100g courgette schijfjes
- 200g rode paprika in stukjes
- 100g boter
- 100ml kookroom
- 2 laurierblaadjes
- zout
- peper
- 6 knoflooktenen (waarvan 3 ingesneden)
- 1 el Italiaanse kruiden, tijm en oregano
- 2 glazen rode wijn
- 350 ml blokjes tomaten uit blik
- 2 kleine blikjes met tomatenpuree
- 1 bouillonblokje (groentebouillon)
- Olijfolie en bakboter
- 400g macaroni
- geraspte kaas
Bereiding
- De oerhammetjes worden diepgevroren geleverd. Haal ze een dag voor bereiden uit diepvries en ontdooi langzaam in de koelkast. Haal ze plm. een uur voor bereiding uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
- Zet de slowcooker aan en vul de bodem met de tomaten uit blik, 2 glazen rode wijn, 3 ingesneden knoflooktenen, laurier, groentebouillonblokje en de helft van de gesneden groenten.
- Bak de oerhammetjes in ca. 5 minuten, stevig aan in olijfolie en roomboter.
- Leg 3 oerhammetjes vervolgens op de groenten in de slowcooker, daarop weer wat groenten, vervolgens de laatste 2 hammetjes en vul aan met de rest van de groenten.
- Bak in de koekenpan waar je net de oerhammetjes in hebt gebakken de tomatenpuree aan (ontzuren). Voeg dan wat water toe en giet het in de slowcooker.
- Voeg de Italiaanse kruiden, tijm en oregano en voeg water toe tot het geheel onder vocht staat. Laat de slowcooker nu 6 uur op de stand medium zijn werk doen.
- Als de oerhammetjes bijna klaar zijn, kook je de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer het geheel in een diep voorverwarmd bord en dresseer daarop het oerhammetje met wat, eventueel wat room gebonden, saus.
- Geraspte kaas op tafel maakt het helemaal compleet.
Eet smakelijk!
Over Klaas Dijkstra
“Als gepensioneerd slager-traiteur heeft vlees niet zo veel geheimen meer voor me. Als hobby-kok maak ik dagelijks de avondmaaltijd. Meestal samen met Monique, mijn vrouw. Samen exploiteren we ook Kookstudio Velperbroeck in Velp (gld) waar je met bijna 100 deelnemers aan de kook kunt. Daarnaast ben ik nog docent aan het Vlees- en Verscollege Velperbroeck. Fantastisch om te doen!
Dat ik gek ben op vlees, blijkt ook wel uit het feit dat we in het verleden de Dutch Barbecue Association hebben opgericht. We hebben diverse barbecue-kampioenschappen georganiseerd in ons land. Bijzonder waren de Europese kampioenschappen in Raalte. Ik volg met heel veel aandacht en plezier nog altijd alle eigentijdse barbecue-avonturen”.