• Voorbereidingstijd: 15 min.
  • Kooktijd: 30 min.
  • Aantal porties: 4

Een heerlijk satérecept van malse hertenbiefstuk met een krokante korst van pistachenootjes. Het vlees wordt begeleid door een volle cranberrysaus met een “kick”. Dit meesterlijke wildgerecht komt van de hand van pitmaster Jan Oosterbroek.

Hertenbiefstuk

De hertenbiefstuk van StoerVlees.com is heerlijk mals. Het vlees heeft een hele fijne en zachte structuur. Ze zijn per stuk te bestellen (van ca. 150g) en worden (uiteraard) kakelvers geleverd! Hertenvlees is mager (laag vetgehalte) en zacht en het zit boordevol vitaminen! IJzer, belangrijke eiwitten en omega 3 vetzuren. Het heeft een volle en kruidige wildsmaak. En die donkerrode kleur? Die dankt het vlees aan het eten van hert: grassen, zaden, nootjes en meer. Omdat het zo mager is, is hertenbiefstuk een verantwoord stukje vlees.

Nog een leuk weetje vooraf…..

Voor de saus gebruikt Jan de whisky van Glenfiddich als basis. Dit omdat Glenfiddich een hert afbeeldt in hun logo en dus mooi bij dit recept past. Glenfiddich is Gaelisch voor ‘vallei van het hert’. Hoewel Glenfiddich al 127 jaar bestaat, kwam het hert pas in 1968 in het beeldmerk terecht. In 2019 kreeg het etiket een opfrisbeurt. Met de overgang van acht naar twaalf horens in zijn gewei veranderde het hert van een ‘jongeman’ in een ‘alfamannetje’ aldus designbureau Purple Creative uit Londen.

Saté van hertenbiefstuk met ‘boozy blueberry sauce’

Ingrediënten

Ingrediënten

  • 2 hertenbiefstukken
  • 60 gram gepelde Pistachenootjes gezouten
  • 100 gram Roomboter
  • 4 takjes Peterselie
  • Peper
  • Zout
  • 200 gram verse blauwe bessen
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 30 ml maple siroop
  • 70 ml water
  • 50 ml Glenfiddich whisky

Overige benodigdheden

  • Barbecue
  • Aluminiumfolie
  • Crème Brûllée brander
  • Sateprikkers of Rozemarijntakken
  • Steelpan

Bereiding​

Dit recept is vrij eenvoudig te bereiden. Lees hierna de bereidingsstappen.

De ingrediënten 

Haal de hertenbiefstukken plm. een uur voor bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Daarna starten we met het maken van de saus. Doe het water, maple siroop, bruine suiker en zout in een steelpan en los dit al roerend/warmend goed op. Voeg daarna de schoongemaakte blauwe bessen toe en laat dit gedurende 30 minuten zachtjes pruttelen. Als de saus voldoende dik is, zet dan het vuur uit en laat afkoelen tot lauwwarm. Als de saus lauwwarm is roer er zachtjes de Glenfeddich-whisky doorheen (de alcohol blijft dan in de saus zitten voor de extra “kick”).

Snijd daarna de hertenbiefstuk in gelijke mooie dobbelstenen van ongeveer 1,5 cm. Rijg deze aan de spiesen/prikkers of schoongemaakte rozemarijntakken (bovenste kroontje laten zitten, en een puntje aan snijden. Kruid ze naar smaak met vers gemalen peper en grof zeezout.

Plet de pistachenootjes tussen bakpapier (of plastic) met een deegroller, of hak ze fijn met een mes. Meng dit goed door de roomboter met de fijn gesneden peterselie. Druk de pistacheboter goed plat tussen 2 vellen plastic en laat dit hard worden in de vriezer.

Grill de hertensaté (het liefst op een gietijzeren rooster) direct boven de hete kolen. Maak met behulp van aluminiumfolie een buffer tegen de hitte om verbranden van de spies tegen te gaan. Check met behulp van een kernthermometer de temperatuur. Als deze 53 graden aangeeft mag de saté eraf. Het vlees zal tijdens het rusten doorgaren naar 55 graden.

Snijd repen van de hard geworden boter ter grootte van de saté en leg deze bovenop de saté. Brand met behulp van de Créme Brûllée brander de boter zodat deze smelt. De nootjes zullen een mooie korst vormen.

Serveer de hertensaté met de lauwwarme ‘boozy blueberrysaus’.

Saté van hertenbiefstuk met ‘boozy blueberry sauce’

Dit gerecht is superlekker als voorgerecht met gebakken paddenstoelen, of als hoofdgerecht met een mooie aardappelgratin.

Over Jan Oosterboek

Van jongs af aan ben ik al met food in de breedste zin van het woord bezig. Van aardbeien plukken in de zomervakantie tot op zaterdag mee de wijk in met een rijdende melkboer. Later als afwashulp bij een slager. Dit heeft mij doen besluiten het slagersvak in te stappen, en de opleiding te volgen om dit schitterende ambacht te leren. Vanaf het slachtproces tot het maken van worst, ik heb alles met evenveel plezier doorlopen.

Eind jaren ’90 heb ik enige tijd een slagerij met partyservice en catering gehad, en daarna heb ik de overstap gemaakt door als versspecialist en adviseur bij grote landelijke supermarkt ketens te gaan werken. Sinds maart 2019 ben ik teamlid van het nationaal Culinair BBQ & Outdoorcooking Wedstrijdteam “BAD TO THE BONE”. Met dit team hebben we eind 2019 de eerste plaats gehaald in de landelijke culinaire bbq competitie.